Dertiende station: Macadamianoten

Ik schrijf alweer over het dertiende product uit onze webshop van Nutsandmore en vandaag neem ik jullie mee in het leven van een macadamianoot. Een keer een andere schrijfstijl, maar ook erg leuk om te lezen al zeg ik het zelf!

Hoi! Jullie kennen mij vast wel, ik ben een ronde, witte, grote noot die macadamia genoemd wordt. Oorspronkelijk groeide ik op in Australië en Sulawesi maar later brachten ze mij en mijn broertjes en zusjes ook naar Hawaii (daar is het trouwens echt mooi zeg, moet je zeker een keer heen!) Dit was in 1956, op dat moment werden daar de eerste macadamia-oogsten gedaan.

 

Wist je dat als je 100 gram van ons soort lekkere nootjes eet, je 100% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid aan thiamine (= Vitamine B1) binnenkrijgt? Dit is een heel hoog percentage voor deze vitamine. Mensen hebben het nodig voor de verbranding van koolhydraten uit ons voedsel, zodat ze energie krijgen. Niet alleen zorgt het voor verbranding, ook heeft deze vitamine een functie in het zenuwstelsel én bij heeft het een rol bij het functioneren van het hart. Wij macadamia's zorgen dus voor een belangrijke vitamine!

Daarnaast bevatten wij best wel wat vetten, maar hey, dit zijn onverzadigde vetten en jullie weten dat die gezond zijn toch? Deze werken namelijk cholesterol-verlagend en daarom verkleint het de kans op hart- en vaatziekten.

 

Heb je ons ooit weleens in onze schil zien zitten? Ik denk het niet, want wij zijn meestal zonder schil te koop. Weet je waarom dit zo is? Omdat wij de hardste schil ter wereld hebben! Grappig hè? Nouja, voor jullie niet echt dus, sorry.. Maar daarom zijn wij al verlost van onze schil voordat we in zakjes worden gedaan om verkocht te worden. Dat is toch lief van de mensen die ons verbouwen en verder voor ons zorgen hè? Bespaart jullie een hoop moeite ;-) Ik heb namelijk ooit gehoord dat er wel 21 kilo per vierkante centimeter nodig is om ons te kraken! Jaja, er is behoorlijk wat voor nodig voordat je ons op kunt eten. Vandaar dat onze prijzen vaak wat hoger liggen dan die van andere noten (yay, we zijn uniek!).

 

Tenslotte vinden jullie het misschien nog wel leuk om te weten dat onze macadamia familie verschillende soorten heeft. Wanneer wij uit onze bast zijn gehaald worden we in 2 soorten opgedeeld, namelijk in klasse 1 en klasse 2. De noten uit klasse 1 zijn bestemd voor de losse verkoop en we zijn dan het grootst en het lichtst gekleurd ten opzichte van de anderen. Degenen in klasse 2 zijn wat donkerder en kleiner en deze belanden uiteindelijk in koekjes en gebak. En oja, niet alleen wij zijn nuttig, ook onze omhulsels hebben een doel. Die kunnen dienen als biologische compost of ze worden vergruisd voor bijvoorbeeld een kippenren.

 

Het schijnt dat ik en mijn vriendjes deze week door een salade heen gegooid worden, maar ik vind dat helemaal niet erg: als jullie maar kunnen genieten van ons. Je kunt ons hier bestellen en ik beloof je dat we om op te vreten zijn!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden