Tijd voor een reisje & baklava met pistachenoten

Jullie hebben woensdag kunnen lezen dat ik nu een paar daagjes weg ben. Voorafgaand aan dit reisje maakte ik baklava! Ik vertelde op het eind dat de pistachenotenboom in het Midden-Oosten voorkomt en dat was dan ook een kleine tip. Ik zit in Istanbul!!Niet getreurd, ik heb dit recept al voor jullie geprobeerd (ik volgde hiervoor het recept van de Albert Heijn) en uitgeschreven zodat jullie dit weekend alsnog kunnen genieten van deze lekkernij!

 

~

Wat heb je nodig?

-               Half pakje filodeeg (pak à 225 gram)

-               200 gram rauwe pistachenoten

-               4 eetlepels honing

-               60 gram boter

-               ¼ theelepel gemalen kruidnagel

-               1 theelepel kaneel

-               75 gram suiker

-               1 sinaasappel

-               (vierkante) bakvorm


Hoe maak je het?

Zorg ervoor dat de filodeeg ontdooid is voordat je begint met het maken van de baklava en verwarm alvast de oven voor op 175 . Als eerste hak je de rauwe pistaches in de keukenmachine fijn en vervolgens meng je de kaneel en de kruidnagel erdoor.

 

De tweede stap is het smelten van de boter, dat je vervolgens gebruikt om de bakvorm mee in te vetten. Hierna bekleed je de bodem van de bakvorm met een vel filodeeg en deze bestrijk je met boter. De onderkant van de baklava hoort wat dikker te zijn, dus zorg ervoor dat je 4 laagjes filodeeg op de bodem legt die allemaal bestreken zijn met de gesmolten boter. Nu kun je de helft van het notenmengsel hierover verdelen. Dit dek je af met 2 lagen beboterde filodeeg. Vervolgens doe je hier de andere helft van het notenmengsel overheen en tenslotte sluit je weer af met de overige vellen filodeeg.

 

Nu is je baklava klaar om de oven in te gaan, maar maak van tevoren nog even inkepingen voor het aantal stukken dat je straks wilt hebben. Zet de baklava daarna in de over voor ongeveer 35 minuten totdat ie lichtbruin is.

 

In de tussentijd ga je het ‘suikerwater’ maken dat je over de baklava moet gieten nadat ie uit de oven komt. Dit doe je door eerste sinaasappel schoon te boenen, vervolgens de schil te raspen en als laatste pers je de sinaasappel uit. Vul het sap aan met water tot 100 ml en doe dit in een pannetje. Voeg vervolgens de suiker en de sinaasappelrasp toe en breng het aan de kook. Laat het voor ongeveer 5 minuten koken en voeg als laatste de honing toe.

 

Is je baklava al klaar? Haal ‘m dan uit de oven en schenk de siroop erover. Het heeft ongeveer een uurtje nodig om de siroop goed in te laten trekken, maar langer mag natuurlijk ook. Ik vond ‘m zelfs de volgende dag pas écht lekker!
 

Ik gebruikte een iets te grote ovenschaal waardoor ik aan een half pakje filodeeg te weinig had. Let hierop voordat je aan de slag gaat. Pak anders een kleinere ovenschaal (ongeveer 15cm x 15cm) of gebruik het hele pakje filodeeg.

~

 
Momenteel zit ik te snoepen van de Turkse baklava, maar ik moet eerlijk zeggen: de mijne komt aardig in de buurt! :D Ik zou zeggen, probeer het zelf uit en plan daarna een reisje naar Turkije of Griekenland om het verschil te proeven! Oja, als je niet zo gek bent op pistachenoten kun je deze vervangen door walnoten.
 

P.S. Volgende week woensdag zijn we er weer met een blog over chiazaad.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden