Twaalfde pitstop: Moerbeibessen

Moerbeibessen, ook wel moerbeien genoemd of 'mulberries' op z’n Engels. Ze lijken een beetje op een mini dennenappel, alleen zijn deze gedroogde besjes dan wel eetbaar. Wanneer je ze eet lijkt het een beetje op een rozijn, maar dan met een lichte honingsmaak.

Van oorsprong komt de witte moerbeiboom uit China, waarvan de vruchten wit zijn (zoals op de foto hierboven), hoewel het ook weleens wil voorkomen dat de besjes een zwart of rode kleur hebben. Dit is afhankelijk van de plek waar ze groeien. Oorspronkelijk komt de moerbeiboom dus uit China, maar tegenwoordig groeit deze boom in meerdere warme streken zoals Azië, Afrika en Zuid-Amerika. De besjes die van de boom afkomen zijn maar kort houdbaar en dat is dan ook de reden dat ze gedroogd worden. Op deze manier zijn ze een stuk langer houdbaar en heel erg geschikt om op te eten!

 

Moerbeien bevatten ontzettend veel vitamine C. Zo bevat 100 gram moerbeien 450 procent van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. De besjes bevatten niet alleen vitamine C, maar nog veel meer vitaminen en mineralen. Hierdoor helpt het veelzijdige besje het gezichtsvermogen te versterken en de bloeddruk op peil te houden. Daarnaast bevatten de moerbeien veel vezels, waardoor je sneller een verzadigd gevoel zult hebben wanneer je deze door de yoghurt of smoothie doet.

 

Tenslotte bevatten ook de moerbeien antioxidanten. Deze keer leg ik het antioxidant resveratrol uit. Waarschijnlijk hebben de meeste van jullie hier nog nooit van gehoord. Ik om eerlijk te zijn ook niet, maar daarom heb ik uitgezocht wat voor antioxidant dit precies is. Resveratrol heeft een gunstige werking bij het voorkomen van hartaandoeningen en kanker. Ook schijnt het een antibacteriële werking te hebben en ontstekingsremmend te zijn. Deze antioxidant komt trouwens ook voor in de schil van blauwe druiven. Dit is dan ook de reden dat we in rode wijn ook de antioxidant resveratrol tegenkomen. Aha, vandaar dat 1 glaasje rode wijn per dag goed voor je is! ;-)

 

 

Wat er dit weekend op het menu staat met moerbeien weet ik nog niet precies, maar misschien dat jullie nog tips hebben? Ik hoor ze graag! :D

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden