Tweede halte: Kokosolie

Waar bakken jullie je vlees en groenten normaal gesproken in? Olijfolie, bakboter, croma, er is keuze genoeg. De laatste tijd gebruiken wij thuis biologische kokosolie, omdat we dit makkelijk kunnen kopen bij Nutsandmore.

 

Je zou misschien denken dat kokosolie ook echt vloeibare olie is net als bijvoorbeeld olijfolie, maar dan heb je het mis. Ik wist dit van tevoren ook niet, maar de kokosolie zit dus in een emmertje en is gewoon een harde substantie. Ik weet niet zo goed hoe ik het moet omschrijven, maar het lijkt een beetje op kaarsvet. Je moet met een mes de hoeveelheid die je nodig hebt uit het emmertje schrapen en vervolgens in de pan doen. Vervolgens smelt dit en kun je het op dezelfde manier gebruiken als olie waar je normaal mee bakt. Een beetje hetzelfde idee als bakboter uit een pakje dus. Het voordeel van de kokosolie vind ik wel dat het niet vettig is zoals boter en omdat het in een makkelijk emmertje zit wordt het geen rommeltje. Nog een voordeel: het emmertje kokosolie hoeft niet in de koelkast en kun je dus gewoon ergens op kamertemperatuur bewaren (na openen is het ook niet beperkt houdbaar)! Wist je trouwens dat je niet alleen vlees of groenten kunt bakken in de kokosolie, maar dat je er ook mee kunt frituren?

 

De biologische kokosolie van Boerjan bevat gezonde vetten die het lichaam snel in energie kan omzetten en dus niet opslaat als lichaamsvet. Dit zijn middellange kokosvetzuren die direct via de lever in de bloedbaan terecht komen en daardoor meteen beschikbaar zijn voor verbranding. Daarnaast bevat de kokosolie geen transvetten. Transvetten zijn een type onverzadigde vetzuren (die vaak goed zijn voor de gezondheid), maar transvet is daarentegen helemaal niet goed voor je gezondheid. Het is nog slechter voor je dan verzadigde vetten omdat het het risico op hart- en vaatziekten verhoogd. Transvetten kunnen we dus beter vermijden! Wil je nog meer weten over welke vetten wel en niet goed voor je zijn, kijk dan even op de website van het Voedingscentrum (een erg fijne site al zeg ik het zelf!). Goed om te weten is dat er geen gluten in zitten en als laatste wil ik nog zeggen dat de Boerjan kokosolie geen toegevoegde smaak- en geurstoffen bevat, dus wees niet bang dat de kip die je in kokosolie hebt gebakken straks extreem naar kokos smaakt! ;-)

Nu we het over kip hebben, dit weekend maak ik een wrap met sla en kipreepjes gebakken in kokosolie (hoe kan het ook anders, haha). Super simpel, erg lekker en volstaat als een gezond gerecht vind ik zelf!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden