Vijfde pitstop: Gedroogde cranberries

(Gedroogde) cranberries, die kennen we allemaal wel als uitstekende bes om van je blaasontsteking af te komen of nog beter: het te voorkomen. Maar niet alleen hiervoor is de cranberry bijzonder geschikt... lees snel verder!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat cranberries goed zijn voor het immuunsysteem, cranberries zijn ook goed voor het spijsverteringsstelsel en 100 gram cranberries bevat 22% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid voor vitamine C. Daarnaast zijn ze ook vezelrijk en rijk aan antioxidanten. Je kunt deze voedingstoffen in verschillende vormen tot je nemen, namelijk door het eten van cranberry-saus of cranberry-compote, het drinken van cranberrysap, verse cranberries kun je bijvoorbeeld in cakes en brood doen en de gedroogde cranberries mogen natuurlijk niet ontbreken!

 

Verse cranberries schijnen van zichzelf aardig zuur te zijn en ik kan me voorstellen dat je ze daarom niet graag eet. De gedroogde cranberries die je bij Nutsandmore kunt bestellen zijn licht gezoet door appeldiksap en bevatten daardoor geen toegevoegde suikers. Daarmee blijft de cranberry gezond gedroogd fruit en mogen we het ook tot een superfood rekenen. Appeldiksap bevat geen toegevoegde suikers omdat het uit puur fruit bestaat. Wist je dat er voor 1 liter appeldiksap bijna 10 kilo appels wordt gebruikt? Veel hè?! Dit geeft wel aan dat appeldiksap een gezond goedje is en dat we ons geen zorgen hoeven te maken dat de gedroogde cranberries hiermee gezoet zijn.

 

Weten jullie trouwens van de komst van cranberries in Nederland af? Ik wist het in ieder geval niet, maar ik vond er een mooi verhaal over: Het schijnt dat er in 1845 een vat cranberries (ook wel veenbessen genoemd) aanspoelde op Terschelling. Jutters namen deze mee in de hoop dat er iets waardevols in zou zitten, maar toen ze zagen dat er alleen bessen in zaten hebben ze het vat in de duinen achter gelaten. Vanaf toen is het soort zich uit gaan zaaien en in 1868 zijn er levende cranberry planten gevonden! Daarvoor was het soort alleen nog maar bekend in Noord-Amerika, nu komen er allerlei cranberry producten uit Terschelling, grappig he?

 

Dit weekend kom ik alvast in de kerststemming door het maken van een kerstcakerol met Griekse yoghurt, kokos en gedroogde cranberries! Doen jullie mee?

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden