Zesde station: Hazelnoten

Hazelnoten vallen onder de categorie: supergezonde noten. Weten jullie nog dat ik een blog schreef over pistachenoten? Nou, die behoren ook tot deze categorie. Samen met walnoten, pecannoten en amandelen zijn deze twee soorten noten onderdeel van de top 5 meest gezonde noten!

De hazelnootjes behoren tot de top-5 omdat ze, net als de pistaches, heel veel vitamine E bevatten. Met het eten van 100 gram hazelnoten krijg je namelijk 100% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vitamine E binnen! Daarnaast is ook de vitamine B goed vertegenwoordigd in deze nootjes. Ze bevatten onder andere vitamine B1 die goed is voor 53% en vitamine B6 voor 53% van de ADH, die je binnenkrijgt wanneer je 100 gram hazelnootjes eet.

 

Deze supernoot bevat niet alleen vitaminen, maar ook mineralen. Zo bevat 100 gram hazelnoten 268% mangaan en 192% koper. Mangaan is van belang voor de stofwisseling in ons lichaam. Zo helpt mangaan ervoor dat het zenuwstelsel normaal functioneert en helpt het om andere voedingscomponenten (zoals vitamine C) effectiever op te nemen in het lichaam. Het mineraal koper helpt ijzer om opgenomen te worden in het lichaam. Daarnaast zorgt koper samen met andere stoffen voor de aanmaakt van pigmentcellen in onze huid en haren. Wist je dat een kopertekort ervoor kan zorgen dat je vervroegd grijs wordt? Dit komt omdat het lichaam in noodgevallen het hoofdhaar als extra koperopslag ziet, waar het dus koper vandaan haalt als je te weinig voeding met koper binnen krijgt. Wees trouwens niet bang als je meer mineralen eet dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid, dit is helemaal niet erg en de maximale bovengrens haal je sowieso niet wanneer je gevarieerd eet.

 

De hazelnoten komen trouwens van de hazelaar (een plant), die bij de berkenfamilie hoort. De vrucht van de hazelaar is de hazelnoot, waarvan de kern eetbaar is: het hazelnootje die we op de foto kunnen zien. De harde bast kun je kraken met een notenkraker net zoals je dat bij een walnoot doet, alleen zal het iets lastiger gaan omdat de bast niet (net zoals bij de walnoot) uit twee delen bestaat.

 

Op de website van Nutsandmore verkopen we hazelnoten die al gekraakt zijn, dat is makkelijk he?! Je ziet trouwens ook weleens witte hazelnoten, terwijl wij bruine hazelnoten verkopen. Geen zorgen, in beide soorten zitten dezelfde gezonde vitaminen en mineralen zoals ik hierboven uitgelegd heb ;-) De witte hazelnoten zijn namelijk gewoon bruine hazelnoten maar dan zonder het bruine vliesje.

 

Op eerste Kerstdag maak ik appelcrumble met hazelnoten, die ik direct uit de oven serveer. Misschien een leuk idee voor als je nog niet weet wat voor toetje je moet gaan maken?!

 

 

*Ik wens jullie namens het team van Nutsandmore goede Kerstdagen!*

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden