Zevende luchthaven: Pijnboompitten

Wist je dat pijnboompitten de zaden zijn van een dennenboom? Ik niet! Pijnboompitjes zijn ontzettend lekkere pitjes die je eigenlijk overal bij kunt garneren. Vooral door salades zijn de pijnboompitten erg lekker. Je kunt ze van tevoren even branden in de pan (op deze manier wordt de smaak versterkt), maar dit kun je ook niet doen. Ik vind beide varianten in ieder geval erg lekker!


De pijnboompitten komen los van de dennenappels als je de geplukte dennenappels schudt. Tegenwoordig gebeurt dit allemaal door machines. Deze pitten hebben een harde schil, die vervolgens met een machine worden verwijderd (vroeger werd dit dus met de hand gedaan, wat een werk!). De pijnboompitten zijn erg lekker al zeg ik het zelf, maar de prijs ligt wel tamelijk hoog, dit komt omdat het oogsten van de pitten erg arbeidsintensief is en de bomen traag groeien. Hopelijk houdt de prijs jullie niet tegen ;-)

 

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: pijnboompitten zijn goed tegen obesitas. Ze zitten namelijk vol met pinoleenzuur, dat ervoor zorgt dat je hongergevoel stopt. Dit zal ertoe leiden dat je minder zult eten dan nodig is. Ideaal voor mensen die willen starten met afvallen dus! Daarnaast is pinoleenzuur ook goed om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Door het eten van pijnboompitten wordt cholesterolafzetting aan de bloedvatwanden voorkomen. Ook voor mensen die een glutenvrij dieet volgen zijn deze pitten uitstekend omdat ze geen gluten bevatten.

 

Pijnboompitjes bevatten ook Vitamine E en K, waarvan Vitamine K helpt om onze botten te verstevigen en voor een betere bloeddoorstroming zorgt. Net als de hazelnoten (waar ik vorige week een blog over schreef) bevatten pijnboompitten ook mangaan en koper. Wanneer je 100 gram pijnboompitten eet, zit je namelijk al aan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid wat betreft mangaan en koper.

 

Oja, het roosteren van de pijnboompitjes doe je gewoon in een steelpan zonder olie, boter of iets dergelijks. Houd de pitjes goed in de gaten zodat je ze niet té bruin roostert!

 

Dit weekend maak ik m’n eigen versie van pasta pesto, met pijnboompitten dus :-)

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden